Je hoort er steeds meer over: een burn-out. Het lijkt wel een epidemie, we kennen allemaal wel iemand die overspannen thuiszit.
Een burn-out is niet hetzelfde als overspannen zijn. Het verschil is dat je overspannen zijn met een beetje moeite nog kunt omkeren als de oorzaak van de spanning wordt weggenomen. Bij een burn-out ben je helemaal opgebrand. Overspannen zijn kan snel ontstaan en ook weer snel weggaan, een burn-out is vaak gedurende meerdere jaren opgelopen. Niet alle zorgverleners hanteren dezelfde definitie van het begrip burn-out.
Stress kan met je werk te maken hebben, maar ook met financiële problemen, veel verplichtingen hebben, een ernstig zieke in je omgeving waarvoor je zorgt, de zware combinatie van werk, gezin en/of een studie. Een ingrijpende gebeurtenis zoals een scheiding, ontslag of verlies van een geliefde kan heel stressvol zijn.
Eerder dit jaar werd bekend dat er jaarlijks 7,5 miljoen werkdagen verloren gaan door psychische klachten. Wie vanwege psychische klachten thuis zit doet er bovendien steeds langer over om het werk weer op te pakken. Tegenwoordig duurt dit gemiddeld meer dan 7 maanden, en soms wel meer dan een jaar.
De verschijnselen kunnen heel veelzijdig zijn, en je kunt ook fysieke klachten hebben. Denk aan bijvoorbeeld slecht slapen, emotioneel zijn, concentratie- en geheugenproblemen, schuldgevoelens, en makkelijker ziek worden. Het kan ook voorkomen in combinatie met een depressie. Wees het dus vóór!