Eetbaar onkruid

Wat is belangrijk om te weten als je gaat wildplukken en wat zijn makkelijke planten voor beginners?

Wilde planten smaken meestal sterker dan groenten uit de supermarkt en kunnen een leuke toevoeging in de keuken zijn.

In principe is voor wildplukken toestemming nodig van de grondeigenaar. Heel veel plukken is verboden en hier kun je een boete voor krijgen. Zorg ook dat je met een klein mesje of schaartje netjes kleine beetjes kunt afsnijden. Onderzoek ook goed welke onderdelen eetbaar zijn en hoe de plant er precies uitziet. Sommige planten hebben namelijk dubbelgangers die niet eetbaar zijn.

Bij vaker wildplukken is het verstandig om op de kwaliteit van de bodem en de lucht te letten.

  • Zevenblad wordt gezien als onkruid en komt overal verwilderd voor. Het smaakt als selderie.

  • Brandnetel: Maak brandnetelsoep of smoor de topjes in boter en eet het als groentegerecht.

  • Lindebloesem is heel zoet en aromatisch, door de nectar in de bloemen. Maak er kruidenthee of siroop van.

  • De rimpelroos is eetbaar, net als alle rozen en rozenbottels. De roos is lichtwrang en staat prachtig in een salade.

  • De mosterdplant groeit overal. Gebruik het bijvoorbeeld in een kruidenboter.

  • Hondsdraf is een kruid en smaakt naar tijm en oregano. De hele plant is eetbaar.

  • In Nederland wordt knopkruid als onkruid gezien, maar het smaakt heerlijk nootachtig.

BF-eetbaar-onkruid-1600x480.jpg