Six pack baart zorgen

Onlangs lazen we in de kranten dat verschillende diëtisten en gezondheidsinstellingen zich zorgen maken om de rage rondom “wasbordjes”, maar waardoor komt dat?

Diëtisten en deskundigen maken zich met name zorgen om de (jonge) vrouwen die zich laten beïnvloeden door Social Media en blogs rondom het creëren van een gezonde levensstijl en daarmee een sixpack. Op het steeds populairder wordende Instagram worden we tegenwoordig doodgegooid met foto’s van mannen maar vooral ook vrouwen met een gespierde buik. Deze zogenaamde “fitspiration-foto’s” zetten veel vrouwen aan het denken maar vooral ook aan het diëten en sporten.

“Je ziet een trend dat het schoonheidsideaal voor vrouwen zich verplaatst van mager naar gespierd”, zegt Scarlet Hemkes van Proud2beme, een website voor mensen met een eetstoornis. Natuurlijk is er niks mis met sporten, maar wel als je alle dagen van de week bezig bent met fitness om het perfecte lijf te krijgen. Je kunt je hierdoor afvragen of het nog wel gezond is waar veel meiden mee bezig zijn, stelt Scarlet.

Naast de drastische verandering in het sportschema wordt ook het voedingspatroon omgegooid. Zo worden belangrijke voedingsbronnen als melk, granen en gluten geschrapt van het dagelijkse menu en vervangen door hippe groene smoothies en salades. Volgens hoogleraar Eric van Furth is dit een heel ongezonde situatie.

Mannen zijn al langer bezig met de creatie van een gezond en fit lijf. Het feit dat vrouwen zich ook aan deze trend wagen is natuurlijk niet per definitie slecht maar het baart de hoogleraar in eetstoornissen aan de Universiteit van Leiden wel zorgen. Dit komt doordat de focus steeds meer komt te liggen op een héél laag vetpercentage, waarbij het lichaam vroeg of laat in een afbraaksituatie terecht komt.

Veel vrouwen weten ook niet dat het hebben van een sixpack niet alleen veel werk en tijd kost maar dat het vaak ook een kwestie is van aanleg.

Esther van Etten, lid van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten heeft dagelijks te maken met meiden die een sixpack willen. Ze heeft een praktijk in Amsterdam en legt regelmatig aan dit soort dames uit dat een sixpack niet zomaar te behalen is. Net als Scarlet maakt ze zich zorgen om de meiden die aangeven een sixpack te willen en een “droog” lijf willen hebben.
Dit houdt in dat je een heel laag vetpercentage hebt maar dit is vaak niet realistisch. Vrouwen hebben nu eenmaal op sommige plaatsen meer vet en het percentage vet zal altijd hoger zijn dan bij mannen. Op Social Media wordt een perfecte wereld gecreëerd die er in werkelijkheid niet is, dat is iets waar voor gewaarschuwd moet worden.

Eric Furth vindt het moeilijk te voorspellen wat de toenemende kloof tussen werkelijkheid en ideaal gaat doen.

De laatste jaren is er veel extra aandacht voor obesitas en gezondheid bij vrouwen, misschien dat dit heeft bijgedragen aan de wens om gespierder te worden. Voor nu is het een hype. Over een aantal jaren kunnen we zien of het een trend is of slechts iets tijdelijks.