Tien dagen geen suiker voor kinderen

Het eten van toegevoegde suikers hebben een negatief effect op de gezondheid van onze kinderen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat bij kinderen die geen toegevoegde suikers aten, na tien dagen al een positief effect op het cholesterol en bloeddruk zichtbaar was. Veel van de kinderen hadden overgewicht en een vergroot risico op diabetes. 

Helaas was de studie niet groot genoeg om de effecten op het lichaamsgewicht te kunnen meten. De resultaten van het onderzoek versterken het vermoeden dat suiker een direct schadelijk effect heeft op onze gezondheid.

Ondanks het feit dat de kinderen tijdens dit onderzoek minder suiker namen, was het aantal calorieën dat ze aten zoveel mogelijk gelijk aan de inname voor de aanvang van het onderzoek. In plaats van de toegevoegde suikers aten ze complexe koolhydraten. Robert Lustig, kinderarts en hormoondeskundige, gelooft dat vooral fructose ongezond is. Dit is ‘n belangrijke bron van suiker die door de voedingsindustrie gebruikt wordt. Bepaalde siroop b.v. wordt verrijkt met fructose, ook gewone kristalsuiker bevat fructose.