Het is weer aspergetijd! Deze lichte, romige soep zit boordevol smaak én asperges. Dankzij de gerookte zalm krijg je meteen een portie eiwitten binnen en zet je in no-time een voedzame lunch of diner op tafel.
Ingrediënten (voor 4 personen):
500 g witte asperges
1 liter groentebouillon (liefst zoutarm)
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 el olijfolie
1 laurierblaadje (optioneel)
Snufje nootmuskaat
Versgemalen peper
Verse peterselie (optioneel, voor garnering)
100 g gerookte zalm in reepjes
Bereidingswijze:
Schil de asperges en snijd 2 cm van de onderkant af. Snijd de asperges in stukjes van ongeveer 2 cm. Houd de kopjes apart.
Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook glazig.
Voeg de aspergestukjes (zonder de kopjes) toe en bak 2-3 minuten mee.
Giet de bouillon erbij, voeg het laurierblaadje toe en breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes koken.
Voeg de aspergekopjes toe en kook nog 5 minuten mee.
Haal het laurierblaadje eruit en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep.
(Voor wat extra bite kun je de kopjes er eerst uithalen en daarna weer toevoegen.)
Breng op smaak met nootmuskaat en peper.
Serveer met wat verse peterselie erover en maak af met de reepjes zalm.