Het product quinoa wordt steeds bekender maar wat kun je ermee maken? Quinoa is te koop in de supermarkt, is te gebruiken als alternatief voor rijst en pasta, is glutenvrij, en heeft een lagere Glycemische Index (de bloedsuikerwaarde piekt langzaam, wat goed is). Quinoa zijn eigenlijk de zaadjes van de quinoa-plant en kunnen wit, rood of zwart zijn. Quinoa smaakt een beetje nootachtig en is daarom een smaakvol alternatief. Quinoa bevat meer eiwit en vezels dan gewone pasta of rijst en zal beter verzadigen.
Ingrediënten voor 2 personen
100 g quinoa, ongekookt
250 g gekookte bieten
100 g sjalotten
1,5 eetlepel olijfolie
Snufje zout
1 eetlepel rodewijnazijn
1 eetlepel sinaasappelschil, geraspt
Klein handje verse koriander
150 g 0% Griekse yoghurt
20 g rucola
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 °C. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat iets afkoelen. Schil de bieten. Snijd tweederde van de bieten in partjes en de rest in blokjes van een halve cm. Doe de partjes in de ovenschaal en de blokjes in een kom. Pel de sjalotten, snijd ze in partjes en doe ze bij de partjes biet in de ovenschaal. Besprenkel met de olie en bestrooi met het zout. Rooster ca. 45 min. in de oven.
Meng de rodewijnazijn en 4 eetlepels van de yoghurt door de bietenblokjes. Schep de lauwwarme quinoa erdoor. Schep de Griekse yoghurt in een kom. Meng de koriander en de helft van de sinaasappelrasp door de rest van de yoghurt. Verdeel de rucola over een platte schaal. Schep de quinoa erop en verdeel de geroosterde groenten erover. Garneer met de rest van de sinaasappelrasp. Serveer de korianderyoghurt erbij.
Tip:
Dit gerecht kun je gemakkelijk van tevoren maken, of een restje gebruiken als lunch. Bewaar dan de saus apart.
Voedingswaarde
Een portie voor 1 persoon bevat:
- 327kcal
- 15 g eiwit
- 46 g koolhydraten
- 8 g vet