Meditatie tegen pijn

Het lijkt erop dat meditatie echt helpt tegen pijn. Proefpersonen in een onderzoek konden pijnprikkels met wel een kwart verminderen. Dit is meer dan met een placebo: een nepzalfje hielp maar voor 10%.

In het experiment werden deelnemers gepijnigd met een hitte-element bij het been. Dit veroorzaakte geen blijvende schade, maar wel pijn. De helft van de deelnemers werd gevraagd om te mediteren, de andere helft kreeg een zalfje. Ondertussen werden er hersenscans gemaakt.

De mindfulness-meditatie zorgde vooral voor activiteit in delen van het brein die met zelfcontrole te maken hebben. Bij proefpersonen met het placebo werden vooral hersengebieden actief die betrokken zijn bij pijnverwerking. Volgens de hoofdonderzoeker bewijst het experiment dat de pijnstillende werking van mindfulness bestaat, en verschilt van placebo-effecten.

Het onderzoek is gedaan bij gezonde personen. Er moet nog onderzoek gedaan worden om te kijken of mensen met chronische pijn ook baat hebben bij meditatie. Het lijkt erop van wel: ongeveer 20 minuten per dag is al genoeg om pijnbestrijding te verbeteren.

Wil je beginnen met mediteren, maar weet je niet hoe? Probeer dan eens een app. Er zijn er meerdere te vinden. Sommige apps, zoals Insight Timer, hebben geleide meditaties, waarbij je wordt verteld waar je aan moet denken. Er zijn ook apps waarmee je heel simpel alleen op je ademhaling kan focussen (Paced Breathing is gratis te downloaden).

BF-meditatie_tegen_pijn-1600x480.jpg