Een fanatieke training kan vervelende effecten hebben. Wat kun je verwachten en wat is ertegen te doen?
1. Loopneus. Bijna de helft van de atleten heeft last van een zogenaamde sport-loopneus. Irritatie is altijd de oorzaak van deze overproductie aan slijm. Door stofdeeltjes, pollen of koude, droge lucht bijvoorbeeld. Een loopneus wordt vaak nog erger doordat je ogen ook meedoen. Koude lucht irriteert niet alleen de neus maar ook de ogen. Het overtollige traanvocht wordt via de neus afgevoerd. Met binnensporten kun je veel irritatie en een loopneus voorkomen. Een sportzonnebril beschermt in ieder geval de ogen en vermindert zo overtollig traanvocht.
2. Misselijkheid of darmklachten. Naar schatting heeft zo’n 30 tot 50 procent van de sporters (vooral hardlopers) hier wel eens last van: misselijkheid, braken, pijn in de zij, (aandrang tot) ontlasting en diarree. Over het waarom is nog veel onduidelijk. Algemene oorzaken zijn het bewegen van de ingewanden tijdens het sporten, een verstoorde beweeglijkheid van het maag-darmstelsel en een zuurstoftekort omdat het bloed naar de spieren gaat. Eet niet te snel of probeer vloeibaar voedsel voor het sporten.
3. Trillende spieren. Spiertrillingen kunnen veroorzaakt worden door een andere samenstelling van elektrolyten in het lichaam. Deze elektrolyten zorgen dat de spier goed samentrekt, en bij een verstoring kunnen trillingen ontstaan. Overmatig zweten of gebrek aan vocht is vaak de oorzaak van een veranderde elektrolytenbalans. Drink voldoende en eet goed. Het rekken van de spier kan de trilling verlichten.
4. Refluxklachten. Brandend maagzuur en pijn achter het borstbeen kunnen wijzen op reflux: maagsap wat omhoog komt. Dit komt vooral voor na het bukken, liggen of het aanspannen van de buikspieren. En dat zijn precies activiteiten die vaak bij het sporten plaatsvinden. Om deze klachten te voorkomen is het belangrijk om niet te snel te gaan trainen na een maaltijd. Wacht zeker één uur maar liever nog iets langer. Pittig eten, overgewicht en te strakke kleding kunnen klachten verergeren.
5. Duizeligheid. Het is vaak een verschijnsel van uitdroging. Te weinig eten kan ook tot duizeligheid lijden, zeker als je bijvoorbeeld sport voor het ontbijt. Verder kan een onjuiste ademhaling een rol spelen bij duizeligheid. Veel mensen vergeten tijdens krachtinspanningen adem te halen: soms wordt de adem ingehouden of de ademhaling is oppervlakkig en versneld.