Veel sporters hebben de afgelopen maanden een stapje terug moeten doen wat betreft de intensiteit van hun trainingen. Misschien heb je thuis getraind met dumbbells of ben je naar buiten gegaan voor wat extra beweging. Maar kun je straks zomaar weer gaan sporten op je oude niveau?
Meteen weer trainen op je oude niveau kan helaas het risico op blessures en overbelasting vergroten. Het risico op overbelasting verschilt per persoon. Verschillende factoren hebben hier invloed op. Om een voorbeeld te geven: een zwemmer die gaat hardlopen, zal dat waarschijnlijk zwaarder vinden dan een hardloper die een hardlooptraining uitvoert. Het is dus belangrijk dat je gewend bent aan de soort training. Ook de het aantal jaar dat iemand traint is van belang: wanneer sporters langere tijd trainen en de frequentie, volume en intensiteit hebben opgebouwd, is er sprake van een beschermend effect. Hierdoor kunnen ze meer verdragen, zonder dat ze meer risico lopen.
Maar hoe verminder je de kans op overbelasting? Wat in ieder geval bescherming kan geven is voldoende slaap, uitgerust aan een training beginnen, goede voeding en voldoende drinken. Stress verhoogt juist de kans op overbelasting!
Maar hoe kun je op een veilige manier je training weer opbouwen? Als het gaat om het opbouwen van de training is belangrijk om “niet te gek te doen”.
Extra tips voor het opbouwen van je training:
• Begin uitgerust aan een nieuwe training.
• Begin nooit zomaar aan een training zonder een goede warming up.
• Verhoog de intensiteit niet te snel. Onderzoek wijst erop, dat als beginners hun trainingsarbeid wekelijks niet meer dan 10 procent verhogen, er veel minder kans is op overbelasting