Niet iedereen haalt de aanbevolen 250 gram groente en 200 gram fruit per dag en sommigen compenseren dat met een multivitamine. Werkt dat?
Af en toe de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) mislopen is geen groot probleem. Elk mens is anders en heeft iets andere vitaminebehoeftes. De ADH is vastgesteld zodat de inname voldoende is voor bijna iedereen. Maar toch is het belangrijk om zoveel mogelijk te voldoen aan de ADH: vitamines en mineralen zijn betrokken bij allerlei processen in het lichaam en tekorten kunnen leiden tot vervelende klachten.
Voor sommige vitamines geldt zelfs een advies om supplementen te nemen. Het advies geldt voor vitamine D voor vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar, jonge kinderen, mensen met een donkere huidskleur of die zich bedekken, of mensen die weinig buiten komen. Ook is het nemen van vitamine B12 belangrijk voor mensen die weinig of geen dierlijke producten eten, en foliumzuur voor vrouwen die zwanger willen worden.
Daarnaast kunnen medicijnen ertoe leiden dat je extra vitamines nodig hebt omdat langdurig gebruik soms invloed heeft op je stofwisseling of de werking van vitamines en mineralen.
Andersom geldt dat sommige supplementen niet dezelfde werkzaamheid hebben als het echte product. Visoliecapsules beschermen niet tegen hart- en vaatziekten terwijl vis dat wél doet.
Ook zijn de dosissen in supplementen niet altijd goed. De ADH van vitamine C is 70 milligram, maar in supplementen zit vaak 1000 mg. Dat is onnodig en wordt ook niet opgenomen door het lichaam. Voor vitamine C is dat relatief onschadelijk omdat het lichaam het overschot uitscheidt. Maar dat geldt niet voor alle vitamines: een teveel aan vitamine B6 kan leiden tot gevoelloosheid, een teveel aan magnesium leidt tot maag- en darmklachten.