Uit recent onderzoek van Foodwatch blijkt dat aan 56% van alle voedingsmiddelen uit de supermarkt suiker wordt toegevoegd. Volgens de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) heeft suiker ook nog een technische functie bijvoorbeeld conservering.
Foodwatch gaf aan dat de 651 voedingsmiddelen van de aselecte steekproef bij de Albert Heijn, Jumo en Lidl werden aangeschaft. Aan de hand van de ingrediëntenlijst werd gekeken of er een vorm van suiker was toegevoegd.
Foodwatch onderzocht niet alleen logische producten met suiker zoals frisdrank en snoep, maar ook producten zoals vleesbeleg, groenteconserven, maaltijdsalades, gepaneerde vis, tomatenketchup, beschuit en brood.
Volgens Foodwatch is het zo dat 69% van de bewerkte voedingsmiddelen suiker bevat als licht bewerkte en onbewerkte producten als vers fruit en groente en losse ingrediënten als kruiden, zout en olie buiten beschouwing worden gelaten. Foodwatch vond suiker in voedingsmiddelen als maaltijdsalades, groenteconserven, vleesbeleg, zoutjes en ontbijtgranen. Dit zouden volgens Foodwatch producten zijn waar de consument geen suiker in verwacht.
Het FNLI gaf aan dat het goed is dat er partijen als Foodwatch bestaan, maar dat de industrie niet stil zit. Sinds 2014 werkt de levensmiddelenindustrie samen met de detailhandel en de overheid via het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, om waar mogelijk suiker, zout en vet in producten structureel te verlagen. De doelen die hier in zijn opgenomen zijn voor 2020, waar het FNLI hard aan werkt.
Uit de gegevens van de laatste Voedselconsumptiepeiling (2007-2010) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het RIVM, blijkt dat de suikers uit producten zoals maaltijdsalades, groenteconserven en vleeswaren maar een klein deel van de totale suikerinname vormen.