Er is uit onderzoek gebleken dat er in verpakkingen schadelijke stoffen voorkomen die de hormoonbalans kunnen verstoren. Deze stoffen worden EDC’s genoemd, de afkorting van Endocrine Disrupting Chemicals. Deze stoffen kunnen verschillende aandoeningen veroorzaken. Denk aan onvruchtbaarheid bij vrouwen, verminderde spermakwaliteit bij mannen, bepaalde kankersoorten, obesitas en een toename van diabetes. Kleine doses van deze stoffen kunnen schadelijk zijn. Denk aan verpakkingen, flesjes, bakjes van afhaalvoedsel, speentjes, kleding, zwembandjes enz. Hierin zit soms Bisphenol A, (BPA) of Polyvinylchloride (PVC) en dit kan in je systeem voor de verstoringen zorgen.
Op elke verpakking staat een zogenoemde recyclecode, deze staat vaak onderop de verpakking of op het etiket. Het is een code met een pijl in de vorm van een driehoek met een cijfer erin vermeld. Deze cijfers geven aan of een plasticsoort geschikt is voor hergebruik of niet. Zie voor een handig overzicht de afbeelding bij dit artikel.
Simpele tips om deze stoffen te vermijden zijn;
Vul wegwerpflesjes waarin bijvoorbeeld bronwater wordt verkocht niet bij met kraanwater. Gebruik in plaats hiervan een fles met recyclecode 5, deze is bestemd voor hergebruik ( zie bijlage met afbeelding).
Vermijd producten gemaakt van polycarbonaat, herkenbaar aan recyclecode 07 die op het product staat afgebeeld.
Let op keurmerken en termen zoals BPA-vrij en PVC-vrij.
Gebruik geen voedsel uit blik. Vooral bij vette producten komt BPA makkelijker vrij uit de coating.
Kies voor verse (en indien mogelijk onverpakte en regionale) voedingsmiddelen.
Kies biologische voedingsmiddelen, deze bevatten geen residuen van bestrijdingsmiddelen.
Gebruik alternatieven voor het verpakken en bewaren van voedsel, zoals glas, keramiek, porselein, polyethyleen (PE) of roestvrijstaal. Dit is in het algemeen veiliger dan plastic verpakkingen.
Warm geen voedsel op in plastic schaaltjes, vooral niet in de magnetron.
Kies voor biologisch katoenen kleding met biologische vezels, zonder bacteriewerende eigenschappen en was nieuwe kleding altijd voor het dragen. Er zijn PVC-vrije alternatieven voor rubberen laarzen, plastic klompen en flip-flops.