Mensen die moe zijn eten meer. Dat is voor veel mensen een oorzaak van overgewicht. Hoe zit dat precies?
Uit een studie blijkt dat de hersenen van mensen die minder slaap hebben gehad hogere niveau’s bevatten van de natuurlijke chemische stof, ghreline, die ervoor zorgt dat je meer trek hebt en meer zin in calorierijk eten. Ghreline wordt gemaakt door de maag als het leeg is. Bij muizen lijkt een hoger niveau van ghreline ertoe te leiden dat er qua volume niet meer wordt gegeten, maar dat er vooral vaker wordt gegeten.
Het lichaam is complex, en het lijkt erop dat ghreline niet altijd hoger is bij mensen met obesitas. Het kan ook omgekeerd werken: vaak ‘pleziervoedsel’ eten kan leiden tot hogere ghrelineniveaus in het bloed. Er is een samenwerking tussen verschillende hormonen, het hongergevoel en de psyche.
Een ander team van wetenschappers, hun onderzoek is gepubliceerd in april 2017, ontdekten dat het brein van vermoeide mensen ook alerter reageert op de geur van voeding. Deze proefpersonen mochten 1 nacht slechts 4 uur slapen, en moesten daarna verschillende voedingsmiddelen ruiken en beoordelen.
Slaaptekort zorgt ervoor dat je dus meer zin hebt in eten, en (meestal) gaat voor ongezonder eten. Een goede nachtrust, een uitgerust lichaam en een helder hoofd helpen dus bij een gezond gewicht en een gezonde leefstijl.