We bewegen meer

Vertelt onze stappenteller ons wel de waarheid? 

We gebruiken allerlei technieken om onze activiteiten op een dag te meten. Ondanks alle techniek worden hier toch fouten in gemaakt.

Zo zetten mensen op een dag bijvoorbeeld twee keer zoveel stappen als de officiële cijfers aangeven. Dit zou komen doordat onze wandelingen in en om het huis niet worden meegenomen in de statistieken.

Volgens cijfers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het CBS lopen mensen per dag gemiddeld 0,49 kilometer in en om hun huis. In werkelijkheid gaat het om een kilometer per dag, concludeert kennisplatform voor mobiliteit CROW-KpVV na een analyse van bestaande onderzoeken naar loopgedrag.

Het zetten van stappen is iets dat we via veel smartphones kunnen meten of we gebruiken daar een activitytracker of smartwatch voor. Voor velen is dit een maatstaf om activiteit op een dag te meten maar helaas zijn de cijfers niet loepzuiver.

"Lopen moet dus serieuzer worden genomen", zegt onderzoeker Jurgen de Haan in De Telegraaf. "Helemaal ook omdat de helft van de Nederlanders geen auto tot zijn beschikking heeft. Als deze mensen eropuit willen, zijn ze vaak afhankelijk van fietsen of lopen."