Eten in de avond slecht?

Veel mensen beweren dat voeding die u na 20 uur ’s avonds eet niet meer wordt verbrand en dat u juist daar dik van wordt en aankomt. Dit is een fabel. Het maakt namelijk niets uit op welk moment van de dag u calorieën binnenkrijgt, uw lichaam verbrandt ook na 20 uur energie. Het belangrijkste is echter het aantal calorieën dat u binnenkrijgt en de samenstelling van uw voeding, maar ook de mate waarin u beweegt.

Als u in de avond trek krijgt kunt u gerust wat eten. Kies dan voor wat fruit, rauwkost of neem 'n snee volkorenbrood met wat beleg. Wij hebben wat tips indien u echt snakt naar een tussendoortje:

1. Neem producten uit de "Schijf van Vijf" Naar werk, school of sportclub? Stop fruit, snackgroente, krentenbol of een belegde volkorenboterham in uw tas. Zo stilt u de trek met een product uit de "Schijf van Vijf". De "Schijf" geeft u volop gelegenheid om een gezond alternatief voor tussendoor te kiezen.
 

2. Kies voor iets kleins Wilt u "echt" snacken? Neem dan iets kleins. Het is het beste om een snack te kiezen van minder dan 110 kilocalorieën. Daarnaast is het slim om portieverpakkingen te kopen in de supermarkt. Ook een goede tip is om niet al de "Sultana’s" of "Evergreens" uit 'n verpakking op te eten, bewaar de andere helft gewoon voor een later tijdstip.

3. Snack met aandacht Tussendoor eten is prima, maar kies dan bewust. Voorkom dat u bijvoorbeeld langs de koektrommel loopt en gedachteloos een koekje meepikt. 

4. Vermijd verleidingen We weten allemaal wat we in onze kast hebben liggen en waar er op het werk de snoeptrommel staat. Vermijd deze plaatsen dan ook. Stop de chips en snoep thuis zo ver mogelijk weg in de kasten. Maar let ook op het werk goed op, hoe verder u weg staat van de droppot of hapjes, hoe kleiner de verleiding om iets te nemen.

5. Maak afspraken met u zelf over snoepen Spreek met uzelf een moment af waarop u een tussendoortje neemt: bijvoorbeeld bij de koffie of thee om 10.30 uur of 15.00 uur.