Het effect van sojabonen

Zijn sojabonen dé oplossing bij een hoge bloeddruk? 

Vrouwen in de overgang kunnen last hebben van een verhoogde bloeddruk. Er schijnt een simpele oplossing voor te zijn.

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat gegrilde sojabonen in staat zijn een verhoogde bloeddruk bij vrouwen tijdens de menopauze te verlagen. Door dagelijks een portie sojabonen te eten zou het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten worden verminderd.

Zestig vrouwen, die zich in de menopauze bevonden en last hadden van een verhoogde bloeddruk namen deel aan het onderzoek. De dames hadden onder andere last van opvliegers. Ze volgden voor een periode van 8 weken een licht aangepast dieet dat ervoor moest zorgen dat de bloeddruk lager werd en hartproblemen werden voorkomen.

De deelneemsters aten 25 gram minder eiwitten en vervingen het verlies aan dierlijke proteïne door gegrilde sojabonen die 25 gram plantaardige eiwitten bevatten.

De vrijwillige proefpersonen zagen hun bloeddruk na acht weken met bijna 10% dalen. Men noteerde ook een vermindering van de slechte LDL cholesterolwaarden met 11%.
Volgens cardiologen verdubbelt het risico op hartklachten telkens als de systolische bloeddrukwaarde met 20 mmHg (bovendruk) en de onderdruk (de diastolische waarde) met 10 mmHg stijgt.