Plantaardig vet

Vet is een bouwstof en brandstof voor ons lichaam en levert vitamines A, D en E. Vet bestaat uit verzadigd en onverzadigd vet. In elk product zitten deze vetten in andere hoeveelheden. Als je producten met veel verzadigd vet vervangt door producten met veel onverzadigd vet heb je minder kans op hart- en vaatziekten.

Vloeibare plantaardige vetten zijn gezonder omdat deze meer gezonde onverzadigde vetten bevatten. Voorbeelden zijn olijfolie, zonnebloemolie, halvarine en margarine uit een kuipje en bak- en braadvet en margarine uit een knijpfles. Groente gebakken in olijfolie of over de salade en halvarine of margarine op brood. Ons lichaam heeft die onverzadigde vetten nodig. 

In Nederland wordt vitamine A en D toegevoegd aan margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadvet. Ook zit er vitamine E in. Als je geen halvarine of margarine op je brood smeert of je bakt in olie in plaats van in vloeibare margarine of een bak- en braadproduct, dan krijg je minder vitamine A, D en E binnen.

Vitamine A
Je lichaam maakt vitamine A uit de stof bètacaroteen. Bepaalde soorten groenten bevatten veel bètacaroteen. Denk aan worteltjes, spitskool en groene bladgroenten, zoals boerenkool en spinazie. Wanneer je deze groenten regelmatig eet, dan krijg je genoeg vitamine A binnen. 

Vitamine D
Vitamine D krijg je binnen via zonlicht en de voeding. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Vitamine D wordt gemaakt in je huid wanneer de zon erop schijnt. Behalve dat vitamine D wordt toegevoegd aan margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadvet, zit het van nature vooral in vette vis, zoals zalm, makreel en haring. Er zit ook een beetje in vlees, eieren en melkproducten. Wanneer je alleen olie gebruikt en geen margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadvet gebruikt krijg je dus minder vitamine D binnen. Voor bepaalde groepen worden suppletie adviezen gegeven vanuit het Voedingscentrum. 

Vitamine E
Vitamine E zit in zonnebloemolie, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. In Nederland komen tekorten aan vitamine E voor zover bekend niet voor.