Verhoog je stofwisseling

Wat helpt nou echt om je stofwisseling op gang te brengen? 

Ook na een bepaalde leeftijd is het lastiger om af te vallen en er wordt al snel geroepen dat je stofwisseling afneemt.

1. Eet ontbijt
Een goed begin van de dag met een lekker en gezond ontbijt zorgt ervoor dat je verbranding direct weer in gang gezet wordt. Hiermee vul je aan wat je in de nacht hebt verbruikt. Veel mensen zeggen dat ze niet kunnen ontbijten in de ochtend maar het is echt belangrijk om binnen 30 minuten na het wakker worden wat te eten.

2. Eet eiwitten
Uit onderzoek is gebleken dat het eten van eiwitten een grote invloed heeft op je stofwisseling. Volwassen deelnemers kregen een calorierijk dieet. Sommige deelnemers kregen een dieet met 5% eiwit, anderen 15% en de derde groep 25%. Het resultaat? Iedereen kwam ongeveer evenveel aan, maar degenen die de normale en eiwitrijke voedingsschema’s aanhielden, sloeg 45% van het teveel aan calorieën op als spiermassa in plaats van als vet. Het is niet de bedoeling dat je nu al je koolhydraten door kipfilet gaat vervangen, maar het is wel goed om telkens als je wat eet iets van eiwitten binnen te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een eitje bij het ontbijt of tussendoor, of een eiwit shake als “snack”, gegrilde kip bij de lunch of een beetje kwark tussendoor. 

3. Drink water
Het drinken van water is goed voor je. Niet alleen voor je stofwisseling maar ook voor de hydratatie van je lichaam. Al onze cellen in ons lichaam hebben water nodig om te functioneren. Het zou zelfs zo zijn dat wij door onvoldoende hydratatie 2% minder calorieën verbranden. Dit is gebleken uit een onderzoek gedaan door de universiteit van Utah. Personen die 8 tot 12 glazen water per dag dronken hadden tijdens dit onderzoek een snellere stofwisseling dan degenen die maar vier glazen water dronken.