Home-made poke bowl
Zin in een frisse bowl vol kleur, crunch en eiwitten? Met sushirijst, zalm of tofu en veel groente maak je in no-time een voedzame maaltijd die je helemaal naar smaak kunt samenstellen.
Ingrediënten (voor 2 bowls):
- 150 g sushirijst, gewassen
- 300 ml water + 2 tl rijstazijn (voor de rijst)
- 200 g zalm (sashimi-geschikt) of 200 g stevige tofu (in blokjes)
- 1 avocado (in plakjes)
- ½ komkommer (in halve maantjes of linten)
- 100 g edamame (ontdooid)
- 1 wortel (in linten) en/of 6 radijsjes (in plakjes)
- 1 lente-ui (fijn gesneden)
- Optioneel: nori-snippers, sesamzaad, ingelegde gember, mango
Dressing / marinade:
- 2 el sojasaus
- 1 el rijstazijn
- 1 tl sesamolie
- 1 tl limoensap
- ½–1 tl honing of ahornsiroop (optioneel)
- Chilivlokken naar smaak
Bereiding:
- Kook de sushirijst in 300 ml water. Laat 10 min. nagaren met deksel op de pan en schep om met 2 tl rijstazijn.
- Marineer de zalm of tofu 10–15 min. in 2–3 eetlepels van de dressing.
- Snijd en bereid alle toppings (groenten, avocado, edamame, lente-ui).
- Verdeel de rijst over 2 kommen, schik de toppings en voeg de gemarineerde zalm/tofu toe. Druppel de rest van de dressing erover en maak af met sesam en nori.
Variaties & tips: Liever entirely plant-based? Gebruik tofu + extra edamame. Zin in een andere bowl-stijl? Kijk eens naar de lente powerbowl.
Voor een snelle lunch on-the-go is de volkoren wrap met hummus ideaal, en op koudere dagen past een kom winterse linzensoep er perfect naast.