Pittige bonenburgers op een broodje
Het merendeel van de volwassenen eet te weinig groenten, fruit, noten, peulvruchten, vlees en vis. Daar tegenover consumeren we teveel rood vlees, suikerhoudende dranken en alcohol.
Oftewel: Bouw eens een vegetarische dag in, met bijvoorbeeld deze bonenburgers.
Peulvruchten zijn gezond omdat ze je LDL-cholesterolgehalte verlagen. Bovendien zijn peulvruchten vezelbommetjes en is de productie ervan minder milieubelastend als de vleesproductie.
Ingrediënten voor 2 personen
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 eetlepel olie
1 klein blik kidneybonen (uitlekgewicht ca. 400 gram)
1 volkoren boterham
1 klein ei
½ eetlepel tomatenpuree
4 halve walnoten
Een mespuntje sambal
4 volkorenbroodjes
Bereiding
Maak de ui en de bleekselderij schoon en snijd het klein.
Fruit de ui en de bleekselderij in de olie zacht.
Laat de kidneybonen uitlekken en spoel ze af.
Snijd de korsten van het brood.
Pureer de groente met de kidneybonen, het brood, het ei en de tomatenpuree in de keukenmachine of met een staafmixer tot een puree.
Voeg op het laatst de walnoten toe.
Maak de puree pittig op smaak met wat sambal. Vorm er 4 schijven van.
Rooster de burgers in een grillpan of onder de grill in ca. 8 minuten bruin en heet.
De burgers zijn lekker op een hard volkoren broodje.
Tip: Voeg voor een frisse touch wat yoghurtdressing en komkommer toe!