Hormonen bevinden zich overal in ons lichaam en fungeren als boodschappers. Ze reguleren essentiële processen zoals bijvoorbeeld spijsvertering, energiestofwisseling en gevoelens. Ze zijn dus belangrijk. Maar hoe houd je ze in balans?
HORMONEN UIT BALANS
Laten we beginnen met wat je kunt merken als je hormonen uit balans zijn. Je kunt dit dan aan de volgende symptomen herkennen:
– Vermoeidheid
– Stress / Onrust
– Constant hongerig of zin in zoet
– Stemmingswisselingen
– Hoofdpijn of migraine aanval
– Concentratieverlies en slecht overzicht
– Trillen/zweten/bibberen
– Acne/ontstekingen/eczeem
– Lager libido/seksueel verlangen
HORMONEN EN VOEDING
Hormonen en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je hebt immers voor elk hormoon specifieke nutriënten nodig voor de productie ervan, vandaar dat een gevarieerde voeding belangrijk is. Je kunt met gezonde voeding dus goed je eigen hormoonbalans ondersteunen. Eet met mate en in afwisseling vaker deze producten:
1. Avocado
2. Chocolade, maar dan wel zo puur mogelijk (minimaal 80%)
3. Groenten en fruit
4. Vette vis, zoals zalm, makreel, haring en paling
5. Noten
6. Volkoren granen
7. Peulvruchten
8. Hennepzaad
* Bron: Vitakruid
WAT JE ZOU MOETEN VERMIJDEN:
Nu je weet wat je kunt toevoegen aan je voeding, kun je deze zaken beter met mate nuttigen.
1. Producten met (te)veel suiker. Geraffineerde suikers kunnen leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel en de insulineproductie verstoren. Kies voor zoveel mogelijk producten met minder dan 5 gram suiker per 100 gram.
2. Bewerkte voedingsmiddelen: Vermijd sterk bewerkte voedingsmiddelen die vaak toegevoegde suikers, transvetten en synthetische additieven bevatten.
3. Te veel cafeïne: Overmatige cafeïne-inname kan de cortisolproductie stimuleren, wat invloed heeft op de hormoonbalans.
4. Alcohol in matiging: Overmatige alcoholconsumptie kan de leverfunctie beïnvloeden, wat een rol speelt in het hormoonmetabolisme.
5. Stressmanagement: Hoewel geen voedsel, is stress een belangrijke factor bij hormonale onbalans. Zoek naar stress verlichtende activiteiten zoals meditatie, yoga of wandelen.
TOT SLOT
De hormoonbalans herstellen is vaak een stuk complexer dan alleen je dieet aanpassen. Kijk ook kritisch naar je slaappatroon, stressniveau en lichamelijke activiteit. Wat kan daar beter? Ga direct aan de slag en ondersteun het herstel van je hormonale disbalans met voeding. En vraag vooral hulp van een gezondheidsprofessional als je meer wilt weten hierover.