Fascia is een soort bindweefsel in het lichaam dat als een soort “verpakking” fungeert. Je kunt het vergelijken met het witte vlies dat soms te zien is als je vlees snijdt. Het omhult spieren, botten, gewrichten en organen. Hoe gezonder de fascia, hoe fitter je je voelt. Maar hoe houd je het gezond?
Wat doet fascia?
Fascia speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen en beschermen van je lichaam. Gezond bindweefsel zorgt voor soepele bewegingen. Het zorgt er tevens voor dat o.a. organen en botten op de juiste plaats blijven zitten.
Fascia kan stijf of gespannen worden door bijvoorbeeld langdurige zittende houdingen of herhaalde bewegingen, en dit kan leiden tot pijn en beperkingen in je bewegingsbereik.
Hoe houd je je fascia gezond?
Er zijn een aantal zaken belangrijk om je fascia gezond te houden:
– Hydratatie; drink minimaal 1,5 liter water en meer als je veel beweegt.
– Beweging; blijf actief en beweeg dagelijks. Liefst verschillende vormen van beweging.
– Fasciale stretching is specifiek gericht op het rekken en ontspannen van je fascia. Ook een foamroller kan ondersteunend werken.
– Massage; massage kan helpen om spanningen in je fascia los te maken en de doorbloeding te verbeteren.
– Goede houding; let op je houding, zowel tijdens het zitten als tijdens het staan en bewegen. Het helpt om overmatige spanning en stress op je fascia te voorkomen.
Hieronder 5 alternatieven voor een goede nachtrust.
1. Probeer ‘s avonds alleen wandlampen, kaarsen of laaggeplaatste lampen aan te zetten. Vermijd zoveel mogelijk plafondverlichting omdat deze het lichaam het idee geeft dat de zon nog schijnt. En dit kan de productie van melatonine (het slaaphormoon) tegenwerken.
2. Kijk je veel naar een beeldscherm in de avond? Overweeg een bril met blauwlichtfilter. Beeldschermen van apparaten zoals smartphone, TV of laptop stralen blauw licht uit, dat de productie van melatonine kan beïnvloeden, het slaaphormoon dat de natuurlijke slaap-waakcyclus reguleert.
3. Neem een warm bad. Niet het warme bad op zich zorgt voor een goede nachtrust, maar het temperatuurverschil als je eruit stapt, zorgt voor dat rozige gevoel. Het snelle verschil in temperatuur en de reactie van de bloedvaten kunnen de huid een roze of roodachtige gloed geven. Dit draagt bij aan het gevoel van ontspanning na een warm bad.
4. Drink je eerste kopje koffie pas 1 uur nadat je bent opgestaan en je laatste kopje koffie om 13uur. Cafeïne blijft 9 uur in je systeem en kan invloed hebben op je REM slaap, de fase van diepe slaap. Het zou zonde zijn als je die mist.
5. Pak in de ochtend zoveel mogelijk zonlicht mee. Dit helpt bij het reguleren van het circadiaanse ritme, ook wel het natuurlijke slaap-waakritme genoemd.